Angličtina všech úrovní, v každém věku.

Náboženství v USA

29.06.2012 12:15

 

    Věřte nebo ne, ale tato fotka byla pořízena během bohoslužby v jednom americkém protestantském kostele - ideální čas na snídani, ne?

 

Všichni, které jsem v Americe potkala, v něco věří. Většina jsou křesťané – protestanti – dále jsem se setkala s židy, mormony a také s lidmi, kteří věří v různé duchy. O svém náboženském zaměření mluví Američané otevřeně, často a rádi. Křesťané včetně puberťáků často říkají „miluji Ježíše“ a není to pro ně pouze prázdná fráze. Náboženství je součástí jejich životního stylu.

    V USA je poměrně jednoduché založit si svou vlastní církev (společenství s mírně odlišným výkladem Bible), proto je tam mnoho různých protestantských kostelů. Osobně jsem navštívila 3 rozdílné bohoslužby. 2 z nich byly v zásadě podobné katolickým mším, snad jen se více zpívaly moderní písně. 3. bohoslužba však byla velmi neformální. Konala se v místnosti v zadní části kostela. Lidé seděli na pohodlných židlích u stolů. Nové a nové písně se zpívaly každý týden a jejich slova se promítala na velké obrazovky. Nejlepší ale bylo, že jsme snídali během obřadu – mohli jsme si nabídnout donutky, ovoce, teplý nápoj nebo džus. Největší zvláštností pak pro mne bylo, že Kristovo tělo a krev se podávalo ve formě chleba a džusu (ne vína). Vysvětlení této anomálie je jednoduché – Američané musí dodržovat zákony za každou cenu a zde se nabízí minimálně 2 zákony, které by vypitím 1 doušku vína porušili. Po požití alkoholu se nesmí řídit, což by byl v této rozlehlé zemi, kde se většina lidí dopravuje autem i na návštěvu k sousedům, kteří bydlí za rohem, docela problém – řídí se pořád. Dále nesmíme zapomenout na lidi mladší 21 let, ti se totiž k alkoholu nesmí ani přiblížit, natož ho pozřít. Ale kromě tohoto zvláštního faktu, že víno na bohoslužbu nepatří, byl tento kostel můj nejoblíbenější  :)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode